Fiber från Vansbro Stadsnät

Vansbro Stadsnät är det fibernät som Vansbro kommun äger och förvaltar. Fiberanslutningen är en framtidssäker investering och höjer värdet på din fastighet och ger dig tillgång till internet, telefoni och TV. Vansbro Stadsnät är ett öppet nät med full valfrihet och en mångfald med tjänster.

Senaste nytt

På grund av tjäle i marken är bredbandsutbyggnaden pausad under vintern och planeras starta igen våren 2024.

Vi tecknar nödvändiga avtal för den fortsatta projekteringen och utbyggnaden av stadsnätet, bland annat Duvnäs-Hulån och Överborg-Utanhed.

Återstående installationer för projektet RV26 Eldforsen-Sågen kommer att fortsätta under 2024.

Även fortsättningsvis så uppmanar vi dig som inte har anmält ditt intresse i de beslutade områdena att skicka in din intresseanmälan. Anslutningar kommer vi att fortsätta med och du som har valt att gräva själv- glöm inte att återkoppla till projektören när du är klar så att planeringen inför din anslutning kan fortsätta.

Är du osäker på om du har skickat in en intresseanmälan, ta kontakt med oss genom att maila oss på stadsnat@vansbro.se eller via telefon 0281-750 00.

Till intresseanmälan

Markupplåtelseavtal
Vi ber dig som vi kommit överens om att teckna markupplåtelseavtal att signera och skicka det till oss så snart du kan. Avtalen är en av förutsättningarna för att vi ska kunna ta oss vidare i projekten.
Vid funderingar kring dessa så hör av dig till någon av våra projektörer Stefan Jonasson respektive Christoffer Karlberg från Kringdata.
Vår totalentreprenör Kringdata kommer även att ta kontakt med dig och de ringer från ett 0250-nr eller från 020-28 60 00.

Önskar du att köpa till tomtschaktning eller ändra inskickat avtal kontaktar du oss på kommunen.

Delbetalning
Wasa Kredit kan erbjuda delavbetalning av anslutningsavgiften!
Du som bor i något av de områden som vi är och projekterar, schaktar och ansluter kan ansöka om delavbetalning. Vill du veta mer om delavbetalning och hur du gör för att ansöka om delavbetalning så finns det mer information här.

Det kostar 18 750 kronor att ansluta sig till Vansbro Stadsnät. I priset ingår allt- utom grävjobbet in till ditt eget hus på din tomt. Den tjänsten kan du köpa för 3 750 kronor (max 50 meter grävning ingår då). Vill du hellre gräva själv på din tomt går det förstås bra men kom ihåg att rapportera till oss så snart du grävt klart- så kan vi planera in din anslutning. Det är viktigt att allt grävjobb är klart när fibern levereras.

Vilka de övriga kostnaderna blir beror på vilka tjänster och vilken tjänsteleverantör du väljer. Du kan välja mellan en rad olika leverantörer av internet, tv och telefon, beställ enkelt tjänster hos valfri leverantör via vansbrostadsnat.valjtjanst.se.  Länk till annan webbplats.
bredband.se Länk till annan webbplats. eller bredbandsval.se Länk till annan webbplats. kan du jämföra olika tjänsteleverantörer för just din adress.

Du kan så klart också välja att ansluta din fastighet till Vansbro Stadsnät utan att sedan köpa till tjänster eller abonnemang. I så fall är 18 750 kronor allt du betalar. Du kan när som helst välja att beställa bredbandstjänster.

Från och med hösten 2022 kan du välja att delavbetala din anslutningsavgift i och med ett samarbete som Vansbro kommun har tillsammans med Wasa Kredit.

Delavbetalning via Wasa Kredit

Det är olika faktorer som avgör vilka områden som ska anslutas och det är kommunstyrelsen som beslutar om prioriteringen.
Det finns en beslutad Bredbandsstrategi 2020-2025 och det finns beslutade handlingsplaner för Vansbro Stadsnät till och med år 2023. Är du nyfiken på handlingsplanerna så kontakta oss på mailen stadsnat@vansbro.se eller via
telefon 0281-750 00 .

Bredbandstrategi 2020-2025 Länk till annan webbplats.

Under respektive projekt ser du områdeskartorna över beslutade områden vilka vi jobbar med, antingen fysiskt på plats eller med projektering.

Projekt Dala- Järna och Kvarnåker, söder om riksvägen

Områdeskarta över projekt Dala- Järna och Kvarnåker, söder om riksvägen

Projekt Duvnäs Hulån

Områdeskarta Duvnäs Hulån

Områdeskarta över beslutat område att bygga ut stadsnätet i Duvnäs Hulån

Projekt Eldforsen Sågen

Områdeskarta projekt Eldforsen Sågen

Projekt Grånäs Högosta

Områdeskarta över projekt Dala- Järna och Kvarnåker, söder om riksvägen

Projekt Källbacken

Områdeskarta projekt Källbacken

Områdeskarta över projekt Källbacken

Projekt Nordibyn Finngårdarna

Områdeskarta över projekt Nordibyn Finngårdarna

Projekt Saltvik Dalasågen

Områdeskarat över projekt Saltvik Dalasågen

Projekt Snöån Snöbyn

Områdeskarta projekt Snöån Snöbyn

Områdeskarta över projekt Snöån Snöbyn

Projekt Överborg Utanhed

Områdeskarta över projekt Överborg Utanhed

Viktiga faktorer när prioriteringen görs är hur många som bor i ett område, hur många företag det finns där, samt hur många som faktiskt väljer att ansluta sig till vårt fibernät. För ju fler, desto bättre ekonomisk kalkyl blir det och ekonomin är en viktig avgörande faktor.
Så prata gärna med dina grannar och se till att ni är många som vill ansluta er till Vansbro Stadsnät. På så sätt kan ni vara med och påverka vår planering. Även om vi har beslut på att bygga ut i ett område så är det när cirka 50 procent av fastigheterna i området har tecknat avtal som vi kan börja bygga.

Om du inte har anmält ditt intresse för att ansluta din fastighet till Vansbro Stadsnät så gör det här.
Fibernätet är utbyggt bland annat i

  • Skamhed
  • Uppsälje
  • Morn
  • Skålö Ilbäcken
  • Rågsveden
  • Sörombäcken
  • Haga Lindesnäs
  • Källbacken
  • Saltvik Dalasågen
  • Snöån Snöbyn
  • Dala- Järna och Kvarnåker, söder om riksvägen.

Totalt inom Vansbro kommun är det cirka 1000 anslutningar som är gjorda.

Om du har frågor om fiberutbyggnaden eller om du vill veta mer varför du ska beställa fiber kan du kontakta oss som jobbar med Vansbro Stadsnät. Vi kommer gärna ut till ditt område för att svara på frågor!

Vi behöver få in intresseanmälningar för att kunna prioritera i vilka områden vi ska fortsätta med fiberutbyggnaden. Prata gärna med dina grannar så att så många som möjligt skickar in sin anmälan. Din intresseanmälan är inte bindande, det är först när det finns ett beslut om att ett område ska kopplas in som vi kommer att skriva ett avtal med dig.

Till intresseanmälan

Frågor och svar

Ordet bredband betyder att internetuppkopplingen har en hög bandbredd. Bandbredden mäts i megabit per, sekund (Mbit/s), och väldigt enkelt kan man säga att ju högre megabit som körs i din uppkoppling, ju snabbare är den och ju mer får du ut av den.

Den teknik som det pratas mest om, och den Vansbro kommun valt att satsa på, kallas fiberuppkoppling. Fiber är en tunn ledare av glas som hanterar stora mängder data väldigt snabbt. Din fiber är till för just dig och din användning, och påverkas inte av vad som händer runt omkring dig. Den är oftast nergrävd för att driftsäkerheten ska vara hög. Data förflyttas med hjälp av ljussignaler i fibern utan någon ström, det gör att den är mindre känslig för exempelvis åska.

I Vansbro kommun bygger vi ett öppet fibernät. Det betyder att när du har fått din fiberanslutning inkopplad så kan du välja den bredbandsleverantör och de tjänster som passar just dig och dina behov.

Att du har valt att investera i en fiberanslutning betyder däremot inte att du måste köpa tjänster eller abonnemang hos någon leverantör, det väljer du helt själv. Om du väljer att inte köpa några tjänster så betalar du i nuläget inte heller något mer efter att inkopplingen är betald.

Stamnätet kan beskrivas som just stammen, rotsystemet eller kroppspulsådern i fibernätet vi bygger. Det är de stora förgreningarna. Men för att du ska kunna använda fibernätet hemma i din dator eller surfplatta så behövs också det mer finådriga så kallade accessnätet.

Accessnätet kan beskrivas som trädets grenar, eller som artärerna, och är alltså de delar av nätet som når ända ut till dig som kund.

Det finns många fördelar med fiber. Bland annat kan du använda din anslutning till att ringa, surfa på internet och titta på tv. Fibern klarar av högre hastigheter än andra alternativ som finns på marknaden i dag, och är alltså redo att hantera framtidens tjänster när de kommer. Eftersom fibern är nedgrävd under mark påverkas det minimalt av väder och vind. Dessutom, eftersom det är ljussignaler som går i fibernätet och inte el, påverkas aldrig anslutningen av andra typer av ledningar. Det är också en investering i din fastighet att välja att ansluta dig till fibernätet.

De flestas vardag blir allt mer digitaliserad, och möjligheterna blir bara fler. Att handla, hänga på sociala medier, göra bankärenden, deklarera och köpa resor är många redan vana vid. Men framöver kanske du exempelvis vill kunna höja värmen i huset eller låsa upp dörren när en hantverkare knackar på, direkt i din telefon? Träffa läkare eller kundtjänster via videosamtal, jobba hemifrån eller enkelt och gratis prata med någon som bor på andra sidan jorden? Med fiber blir det- och mycket annat- möjligt. Kapacitet i bredbandsnätet är närmast obegränsad och i dag använder vi bara en bråkdel av fiberns möjlighet.

Självklart behöver du inte använda någon av de tjänster som räknades upp här ovanför, men det kan ju vara bra att ha möjligheten. Fördelen med fiber är just att du kan välja och vraka bland digitaliseringens möjligheter- både i dag och i framtiden. Behoven förändras över tid.

Om du vill veta mer kan du titta på Post- och Telestyrelsens hemsida Länk till annan webbplats. där du kan läsa mer om bredband.
De har även en broschyr Länk till annan webbplats. som ger svar på de vanligaste frågorna och funderingarna.

Vi som jobbar med fiberutbyggnaden i Vansbro kommun finns till för dig! Om du tvekar, har frågor eller funderingar kan du alltid vända dig till oss för att få råd.

Vi får ibland frågan om fiber kontra trådlöst, det vill säga 4G eller 5G.
Här redogör vi för skillnaderna och skickar med några saker att tänka på!

Först och främst: vi ser den befintliga trådlösa tekniken (4G/5G) som ett bra komplement, snarare än en konkurrent, till den trådbundna fiberanslutningen.

Trådlöst är bra när man rör på sig och använder sina mobila enheter, exempelvis på stan eller på semestern.
Hemma eller på jobbet, där man ställer helt andra krav på stabilitet och kapacitet, finns det ingen utmanare till fiber. Utöver den dagliga konsumtionen där man inte accepterar att tv-bilden hackar eller att surfmängden tar slut, öppnar fibern upp dörren till de välfärdstjänster som testas och utvecklas i detta nu. Tjänster inom allt från exempelvis hemmalarm till distanssjukvård och äldreomsorg är på väg in i våra hem med full kraft, och de kräver en anslutning som går att lita på.
En liten parentes är även att de mobilmaster som sänder ut 4G och 5G är anslutna med just fiber, vilket säger en hel del om var kraften finns.

5G då? Tekniken kommer absolut att erbjuda bättre kapacitet än sin föregångare, men fokus ligger inte på hushållen. 5G utvecklas främst för framtida samhällstjänster, så som att kunna styra smarta bilar och övervaka elnätet. På Bredband.se Länk till annan webbplats. kan du läsa mer om hur du kan tänka vid valet mellan 5G och fiber.

Vi som jobbar med fiberutbyggnaden i Vansbro kommun finns till för dig! Om du tvekar, har frågor eller funderingar kan du alltid vända dig till oss för att få råd.

Eftersom fiberutbyggnaden i kommunen inte är klar, och inte heller kommer att vara det på några år, så kan du vilja veta mer om ADSL och mobiltäckning inom kommunen. På webbplatsen bredbandskartan.se Länk till annan webbplats. kan du se kartor som visar så väl mobiltäckning som var det finns fiber respektive ADSL ( xDSL eller VDSL) idag.

Telia släcker för tillfället ned flera av sina nät, vilket påverkar vissa områden i Vansbro kommun. Det här är ingenting som kommunen kan påverka. Fler och fler av Telias ADSL-stationer kommer att läggas ned ju längre den lokala fiberutbyggnaden kommer.

Om Telias släckning av ADSL-stationer Länk till annan webbplats.

Om din fiberuppkoppling krånglar

Om det inte fungerar som det ska så kan du felsöka själv genom att du följer nedanstående steg i tur och ordning.

  1. Koppla ur alla anslutna apparater från din mediabox (router, tv-box etcetera).
  2. Koppla ur strömsladden från strömuttaget i mediaboxen, men låt andra änden av strömsladden, alltså nätadaptern, sitta kvar i vägguttaget. Adaptern kan i vissa fall ta skada om spänningen slås från och till.
  3. Slå från strömmen på liknande sätt till dina andra apparater (router, tv-box etcetera).
  4. När det gått cirka en minut så börjar du med att koppla in strömsladden till mediaboxen igen. Vänta sedan en liten stund så att mediaboxen startar ordentligt.
  5. Koppla in strömmen till övriga apparater och anslut dem i mediaboxen igen.
  6. Om inte dina tjänster kommer igång inom några minuter ska du felanmäla till din tjänsteleverantör- och alltså inte till Vansbro Stadsnät.
Senast uppdaterad: 13 mars 2024