Vadå bredband?

Tycker du att det är mycket prat om det där med bredband hit och fiber dit, men att det är svårt att förstå mycket som har med digitalisering och den nya tekniken att göra? Här ska vi försöka hjälpa dig!

Ordet bredband betyder att internetuppkopplingen har en hög bandbredd. Bandbredden mäts i megabit per sekund (Mbit/s), och väldigt enkelt kan man säga att ju högre megabit som körs i din uppkoppling, ju snabbare är den och ju mer får du ut av den.

Den teknik som det pratas mest om, och den Vansbro kommun valt att satsa på, kallas fiberuppkoppling. Fiber är en tunn ledare av glas som hanterar stora mängder data väldigt snabbt. Din fiber är till för just dig och din användning, och påverkas inte av vad som händer runt omkring dig. Den är oftast nergrävd för att driftsäkerheten ska vara hög. Data förflyttas med hjälp av ljussignaler i fibern utan någon ström, det gör att den är mindre känslig för exempelvis åska.

I Vansbro kommun bygger vi ett öppet fibernät. Det betyder att när du har fått din fiberanslutning inkopplad så kan du välja den bredbandsleverantör och de tjänster som passar just dig och dina behov.

Att du har valt att investera i en fiberanslutning betyder däremot inte att du måste köpa tjänster eller abonnemang hos någon leverantör, det väljer du helt själv. Om du väljer att inte köpa några tjänster så betalar du i nuläget inte heller något mer efter att inkopplingen är betald.

Stamnätet kan beskrivas som just stammen, rotsystemet eller kroppspulsådern i fibernätet vi bygger. Det är de stora förgreningarna. Men för att du ska kunna använda fibernätet hemma i din dator eller surfplatta så behövs också det mer finådriga så kallade accessnätet.

Accessnätet kan beskrivas som trädets grenar, eller som artärerna, och är alltså de delar av nätet som når ända ut till dig som kund.

Det finns många fördelar med fiber. Bland annat kan du använda din anslutning till att ringa, surfa på internet och titta på tv. Fibern klarar av högre hastigheter än andra alternativ som finns på marknaden i dag, och är alltså redo att hantera framtidens tjänster när de kommer. Det är också en investering i din fastighet att välja att ansluta dig till fibernätet.

De flestas vardag blir allt mer digitaliserad, och möjligheterna blir bara fler. Att handla, hänga på sociala medier, göra bankärenden, deklarera och köpa resor är många redan vana vid. Men framöver kanske du exempelvis vill kunna höja värmen i huset eller låsa upp dörren när en hantverkare knackar på, direkt i din telefon? Träffa läkare eller kundtjänster via videosamtal, jobba hemifrån eller enkelt och gratis prata med någon som bor på andra sidan jorden? Med fiber blir det- och mycket annat- möjligt.

Självklart behöver du inte använda någon av de tjänster som räknades upp här ovanför, men det kan ju vara fint att ha möjligheten. Fördelen med fiber är just att du kan välja och vraka bland digitaliseringens möjligheter- både i dag och i framtiden. Behoven förändras över tid.

Om du vill veta mer kan du titta på Post- och Telestyrelsens hemsidalänk till annan webbplats där de presenterar nyttan med att ha bredband.
De har även en broschyrlänk till annan webbplats som ger svar på de vanligaste frågorna och funderingarna.

Vi som jobbar med fiberutbyggnaden i Vansbro kommun finns till för dig! Om du tvekar, har frågor eller funderingar kan du alltid vända dig till oss för att få råd.

Det kostar 18 750 kronor att ansluta sig till Vansbro Fiber. I priset ingår allt- utom grävjobbet in till ditt eget hus på din tomt. Du kan däremot om du vill köpa till den tjänsten för 3 750 kronor (max 50 meter grävning ingår då). Vill du hellre gräva själv på din tomt går det förstås bra. Det är viktigt att allt grävjobb är klart när fibern levereras. Vilka de övriga kostnaderna blir beror på vilka tjänster och vilken tjänsteleverantör du väljer. Du kan välja mellan en rad olika leverantörer av internet, tv och telefon, beställ enkelt tjänster hos valfri leverantör här: vansbrofiber.valjtjanst.se länk till annan webbplats

Du kan så klart också välja att ansluta din fastighet till Vansbro Fiber utan att sedan köpa till tjänster eller abonnemang. I så fall är 18 750 kronor allt du betalar. Du kan när som helst välja att beställa bredbandstjänster.

Vi behöver få in intresseanmälningar för att kunna prioritera i vilka områden vi ska fortsätta med fiberutbyggnaden. Prata gärna med dina grannar så att så många som möjligt skickar in sin anmälan. Din intresseanmälan är inte bindande, det är först när det finns ett beslut om att ett område ska kopplas in som vi kommer att skriva ett avtal med dig.

Till intresseanmälan

Det är olika faktorer som avgör vilka områden som ska anslutas och det är politikerna i kommunfullmäktige som gör den prioriteringen.

Viktiga faktorer när prioriteringen görs är hur många som bor i ett område, hur många företag det finns där, samt hur många som faktiskt väljer att ansluta sig till vårt fibernät. För ju fler, desto bättre ekonomisk kalkyl blir det och ekonomin är en viktig avgörande faktor. Så prata gärna med dina grannar och se till att ni är många som vill ansluta er till Vansbro Fiber. På så sätt kan ni vara med och påverka vår planering. När cirka 50 procent av fastigheterna i ett område har tecknat avtal kan vi börja bygga.

Under hösten och vintern 2019-2020 jobbar vi med projektering för att få fram nya ekonomiska underlag. Vår ambition är sedan att under våren dra igång arbetet på fältet för att ansluta i de områden som beslutas under vintern.

I Tyna Malmsta skriver vi just nu de avtal som behövs och där planerar vi att börja bygga fibernätet i maj. Vår entreprenör Kringdata kommer att ta kontakt med dig som beställt fiber för att bestämma en tid för montering av mediaboxen hemma hos dig.

Vi har även tack vare den milda vintern möjlighet att fortsätta arbetet med påbörjade inkopplingar av fastigheter i Uppsälje, Noret och Äppelbo till fibernätet.

Om du behöver göra tomtschaktningar eller har andra frågor om fiberutbyggnaden kan du kontakta Stefan Jonasson på Kringdata via telefon 076-080 47 27 eller e-post stefan.jonasson@kringdata.se

Vi kan just nu inte tala om när vi kommer till ett visst område, men informerar här på webbplatsen så fort vi har fler svar. Vi kommer dessutom att bjuda in till informationsmöten i olika områden och byar.

Vill du veta mer om hur allt går till eller varför du ska beställa bredband? Vi kommer gärna ut till ditt område för att svara på frågor!

Eftersom fiberutbyggnaden i kommunen inte är klar, och inte heller kommer att vara det på några år, så kan du vilja veta mer om ADSL och mobiltäckning inom kommunen. På webbplatsen bredbandskartan.selänk till annan webbplats kan du se kartor som visar så väl mobiltäckning som var det finns fiber respektive ADSL idag.

Telia släcker för tillfället ned flera av sina nät, vilket påverkar vissa områden i Vansbro kommun. Det här är ingenting som kommunen kan påverka. Fler och fler av Telias ADSL-stationer kommer att läggas ned ju längre den lokala fiberutbyggnaden kommer.

Om Telias släckning av ADSL-stationerlänk till annan webbplats

Om det inte fungerar som det ska så kan du felsöka själv genom att du följer nedanstående steg i tur och ordning.

  1. Koppla ur alla anslutna apparater från din mediabox (router, tv-box etcetera).
  2. Koppla ur strömsladden från strömuttaget i mediaboxen, men låt andra änden av strömsladden, alltså nätadaptern, sitta kvar i vägguttaget. Adaptern kan i vissa fall ta skada om spänningen slås från och till.
  3. Slå från strömmen på liknande sätt till dina andra apparater (router, tv-box etcetera).
  4. När det gått cirka en minut så börjar du med att koppla in strömsladden till mediaboxen igen. Vänta sedan en liten stund så att mediaboxen startar ordentligt.
  5. Koppla in strömmen till övriga apparater och anslut dem i mediaboxen igen.
  6. Om inte dina tjänster kommer igång inom några minuter ska du felanmäla till din tjänsteleverantör- och alltså inte till Vansbro Fiber
Senast uppdaterad: 3 augusti 2020