Vadå bredband?

Tycker du att det är mycket prat om det där med bredband hit och fiber dit, men att det är svårt att förstå mycket som har med digitalisering och den nya tekniken att göra? Här ska vi försöka hjälpa dig!

Ordet bredband betyder att internetuppkopplingen har en hög bandbredd. Bandbredden mäts i megabit per sekund (Mbit/s), och väldigt enkelt kan man säga att ju högre megabit som körs i din uppkoppling, ju snabbare är den och ju mer får du ut av den.

Den teknik som det pratas mest om, och den Vansbro kommun valt att satsa på, kallas fiberuppkoppling. Fiber är en tunn ledare av glas som hanterar stora mängder data väldigt snabbt. Din fiber är till för just dig och din användning, och påverkas inte av vad som händer runt omkring dig. Den är oftast nergrävd för att driftsäkerheten ska vara hög. Data förflyttas med hjälp av ljussignaler i fibern utan någon ström, det gör att den är mindre känslig för exempelvis åska.

I Vansbro kommun bygger vi ett öppet fibernät. Det betyder att när du har fått din fiberanslutning inkopplad så kan du välja den bredbandsleverantör och de tjänster som passar just dig och dina behov.

Att du har valt att investera i en fiberanslutning betyder däremot inte att du måste köpa tjänster eller abonnemang hos någon leverantör, det väljer du helt själv. Om du väljer att inte köpa några tjänster så betalar du i nuläget inte heller något mer efter att inkopplingen är betald.

Stamnätet kan beskrivas som just stammen, rotsystemet eller kroppspulsådern i fibernätet vi bygger. Det är de stora förgreningarna. Men för att du ska kunna använda fibernätet hemma i din dator eller surfplatta så behövs också det mer finådriga så kallade accessnätet.

Accessnätet kan beskrivas som trädets grenar, eller som artärerna, och är alltså de delar av nätet som når ända ut till dig som kund.

Det finns många fördelar med fiber. Bland annat kan du använda din anslutning till att ringa, surfa på internet och titta på tv. Fibern klarar av högre hastigheter än andra alternativ som finns på marknaden i dag, och är alltså redo att hantera framtidens tjänster när de kommer. Det är också en investering i din fastighet att välja att ansluta dig till fibernätet.

De flestas vardag blir allt mer digitaliserad, och möjligheterna blir bara fler. Att handla, hänga på sociala medier, göra bankärenden, deklarera och köpa resor är många redan vana vid. Men framöver kanske du exempelvis vill kunna höja värmen i huset eller låsa upp dörren när en hantverkare knackar på, direkt i din telefon? Träffa läkare eller kundtjänster via videosamtal, jobba hemifrån eller enkelt och gratis prata med någon som bor på andra sidan jorden? Med fiber blir det‒ och mycket annat‒ möjligt.

Självklart behöver du inte använda någon av de tjänster som räknades upp här ovanför, men det kan ju vara fint att ha möjligheten. Fördelen med fiber är just att du kan välja och vraka bland digitaliseringens möjligheter‒ både i dag och i framtiden. Behoven förändras över tid.

Vi som jobbar med fiberutbyggnaden i Vansbro kommun finns till för dig! Om du tvekar, har frågor eller funderingar kan du alltid vända dig till oss för att få råd.

Det kostar 18 750 kronor att ansluta sig till Vansbro Fiber. I priset ingår allt- utom grävjobbet in till ditt eget hus. Du kan däremot om du vill köpa till den tjänsten för 3 000 kronor. Vill du hellre gräva själv på din tomt går det förstås bra. Det är viktigt att allt grävjobb är klart när fibern levereras. Vilka de övriga kostnaderna blir beror på vilka tjänster och vilken tjänsteleverantör du väljer. Du kan välja mellan en rad olika leverantörer av internet, tv och telefon, beställ enkelt tjänster hos valfri leverantör här: valjtjanst.se länk till annan webbplats

Du kan så klart också välja att ansluta din fastighet till Vansbro Fiber utan att sedan köpa till tjänster eller abonnemang. I så fall är 18 750 kronor allt du betalar. Du kan när som helst välja att beställa bredbandstjänster.

Är du intresserad av att ansluta dig till Vansbro Fiber? Hör då av dig till oss! När det är dags för fiberutbyggnad i ditt område får du hem ett erbjudande på posten, men du kan alltid anmäla ditt intresse i förväg. Har du inte fått hem något erbjudande kan du hämta ditt fiberavtal här. Det är viktigt att du faktiskt anmäler ditt intresse om du vill vara med på tåget! Det är nämligen först när cirka 50 procent av fastigheterna i ett område har tecknat avtal som byggnationen kan starta.

Prata gärna med dina grannar och få så många som möjligt att ansluta sig när projektet rullar ut i ditt område. Den som väljer att ansluta sig till Vansbro Fiber i ett senare skede betalar då 31 250 kronor plus moms.

Vill du veta mer om hur allt går till eller varför du ska beställa bredband? Vi kommer gärna ut till din by och svarar på frågor!

Eftersom fiberutbyggnaden i kommunen inte är klar, och inte heller kommer att vara det på några år, så kan du vilja veta mer om ADSL och mobiltäckning inom kommunen. Via länken bredbandskartan.selänk till annan webbplats kan du se kartor som visar så väl mobiltäckning som var det finns fiber respektive ADSL idag.

Telia släcker för tillfället ned flera av sina nät, vilket påverkar vissa områden i Vansbro kommun redan i år. Det här är ingenting som kommunen kan påverka, men du kan läsa mer om nedsläckningarna här.

Fler och fler av Telias ADSL-stationer kommer att läggas ned ju längre den lokala fiberutbyggnaden kommer.

Läs mer om Telias släckning av ADSL-stationerlänk till annan webbplats

Senast uppdaterad: 10 juli 2019