Läsa och låna

På biblioteken kan du läsa och låna böcker, tidskrifter, ljudböcker, filmer, talböcker, musik, språkkurser med mera. Du kan också låna e-böcker och ljudböcker via webben.

Att läsa och låna böcker på biblioteket är gratis. Det enda du behöver för att låna är att skaffa ett lånekort. Det är gratis. På den här sidan kan du läsa mer om hur du gör när du vill skaffa lånekort, vad det kostar om du lämnar tillbaka böcker för sent, hur länge du får låna med mera.

Vill du veta mer om vad du kan få hjälp med hos oss kan du läsa under Service och tjänster. Hur du hittar till våra bibliotek kan du läsa om under Bibliotek och filialer.

Vem som helst som är minst sex år får skaffa ett lånekort på Vansbro bibliotek. Du behöver inte vara svensk medborgare eller ens bo i kommunen för att skaffa lånekort hos oss.

När man är sex år får man komma till biblioteket med sin förskoleklass. Då får man sitt lånekort, en gåvobok och skolbibliotekarien visar och berättar om biblioteket.

Barn under sex år får be en vuxen låna böckerna istället.

Ett lånekort får du genom att komma in till något av våra bibliotek och teckna lånekort.

För att få ett lånekort måste du ha:

 • Id-handling
 • En kontaktuppgift

Din id-handling kan vara din legitimation, körkort, pass, LMA-kort eller papper från Skatteverket som intygar din identitet.

En kontaktuppgift kan vara din adress, din e-post eller ditt telefonnummer. Huvudsaken är att vi kan nå dig!

Är du mellan 6 och 13 år måste du ha intyg från målsman. Då behöver målsman fylla i en blankett från biblioteket.

Lånekortet kostar ingenting. Det kostar heller inget att låna. Däremot kan du få betala en avgift om du inte lämnar tillbaka det du lånat i tid, eller tappar bort dem.

Om du vill göra ett fjärrlån, alltså låna en bok som inte finns på Vansbro bibliotek, men som vi kan låna från ett annat bibliotek, så kostar det fem kronor i adminstrativ avgift.

 • Du ansvarar för att lämna tillbaka dina lån i tid.
 • Du är ansvarig för ditt kort och dina lån. Meddela biblioteket om du tappart bort ditt kort så kan vi spärra det. Nytt kort kostar 25 kronor.
 • Du ansvarar för att ha med dig lånekort eller legitimation när du lånar. Du kan också låna själv i automat med personnummer, eller lånekortsnummer och pinkod. Om du inte har en pinkod hjälper personalen dig att lägga in en sådan.
 • Om du vill att någon annan ska låna åt dig behöver du skicka med ditt lånekort eller legitimation.
 • Du ansvarar för att meddela ändrade kontaktuppgifter.
 • Om den titel du vill låna är utlånad kan du reservera den. Det kan du göra i bibliotekskatalogen länk till annan webbplatseller be personalen om hjälp.
 • Om det du lånat inte är reserverat av någon annan kan du förlänga lånetiden (max tre gånger). Du kan göra omlån antingen genom att kontakta oss, eller göra det själv via bibliotekskatalogen.länk till annan webbplats
Så länge får du låna

Vad

Antal dagar

Åldersgräns

Böcker, ljudböcker

28


Tidskrifter

7 (max 10 stycken)


Cd-skivor

28


Dvd/blu-rayfilm

7 (max 5 stycken)

 Minst 12 år,
filmens åldersgärns styr

Tv-spel

7 (max 1 stycken)

Minst 12 år,
spelets åldersgräns styr

Om det du lånat inte är reserverat av någon annan kan du förlänga lånetiden (max tre gånger). Du kan göra omlån antingen genom att kontakta oss, eller via bibliotekskatalogen.länk till annan webbplats

Våra förseningsavgifter:Böcker och tidningar

2 kronor per exemplar och dag. Gäller från fjärde förseningsdagen.

Film och spel

20 kronor per exemplar och dag. Gäller från första förseningsdagen.

Fjärrlån

2 kronor per exemplar och dag. Gäller från fjärde förseningsdagen.


Vi tar inte ut någon förseningsavgift för barnböcker, barnfilmer eller annan media för barn.

Du kan ha en maxskuld på 300 kronor, därefter kan du inte göra några nya lån innan du har betalat din skuld.

Avgifter om du tappar bort något

 • Om du tappar bort en bok är det enklaste att du själv köper en ny bok till oss. Om inte boken finns att köpa får du betala en så kallad schablonsumma. Det handlar om 250 kronor för vuxenböcker, och 150 kronor för cd-skivor. Schablonsumman gäller däremot inte för mycket dyra böcker. För exempelvis en borttappad lagbok får du betala hela inköpssumman.
 • När det gäller film och tv-spel får du betala 500 kronor per borttappad film eller spel om de är mindre än ett år gamla, och 250 kronor för äldre filmer och spel.
 • Barn under 18 år betalar inga avgifter. Är du mellan 12 och 18 år kan du dock bli spärrad för lån om du inte lämnar tillbaka det du lånat trots flera påminnelser.

 • Om du tappar bort en bok som du lånat på fjärrlån, gäller reglerna för det bibliotek som äger boken.
Senast uppdaterad: 4 januari 2021