Bibliotekets service och tjänster

På biblioteket kan du få assistans med en hel del. Till exempel kan du få hjälp med att med att låna talböcker och böcker från andra bibliotek, låna en dator eller hitta anpassad litteratur. Här kan du läsa om bibliotekets service och tjänster.

På biblioteket kan du låna böcker, ljudböcker, talböcker, tidskrifter, cd-skivor, dvd-filmer, språkkurser och tv-spel. Du kan läsa tidningar, tidskrifter och böcker. Vi har datorer där du kan göra utskrifter och använda internet. Vansbro bibliotek har fyra bokningsbara surfdatorer. Du har även tillgång till en ordbehandlingsdator och en släktforskningsdator. Du kan också använda vårt trådlösa nätverk. 

Vi hjälper dig med informationssökning och att hitta de böcker du letar efter, du kan också sitta här och studera eller ladda mobilen.

Du är förstås också välkommen till oss för att göra ingenting. På biblioteket kan du bara vara, utan krav.

Händer fotograferar böcker med läsplatta

Barn är vår främsta målgrupp. Bibliotekets utbud av medier för barn och ungdomar ska utgå från barnets värld och vara varierat och inspirera till både nyfikenhet och läslust. Nya böcker köps kontinuerligt in. Saknar du någon bok? Fråga oss!

Besök gärna biblioteket ofta med ditt barn och låt deras kreativitet och upptäckarlust stimuleras!

Vi har en egen barnbibliotekarie. Hon heter Lisbeth Lundberg.

Att dela och prata om det man läst är inte bara kul, det är enkelt också. Om du har eller vill starta en bokcirkel så hjälper vi dig! Vi plockar fram böcker att välja mellan och lånar sedan in tillräckligt många till er cirkel. Ni får också handledning för bokcirkeln och för boksamtal.

Vi brukar annonsera när vi startar nya cirklar så håll utkik här på webbplatsen samt i Vansbrobladet.

Vi kommer hem till dig om det är svårt för dig att komma till biblioteket. Servicen kallas för Boken kommer.

Vi plockar ihop böcker enligt dina önskemål, och du får låna böckerna i fyra veckor. Efter fyra veckor kommer vi med nya böcker och hämtar dem du lånat tidigare.

Är du intresserad av Boken kommer? Kontakta oss via e-postadressen bibliotek@vansbro.se eller ring oss på telefon 0281-750 50.

Du kan låna strömmande film gratis via biblioteket. Besök webbplatsen cineasterna.selänk till annan webbplats
Välj den film du vill se och klicka på den. Du får då upp en ruta där du ska logga in med lånekortsnummer och pinkod. Sedan är det bara att titta på filmen. Du får strömma max fyra filmer i månaden.

Hos oss kan du läsa dagstidningar. Dagstidningar kan du inte låna hem, men du är välkommen att sitta på biblioteket och läsa hur länge du vill.

Vi sparar dagstidningar sju dagar tillbaka i tidningshyllan i biblioteket. I vårt magasin sparar vi tidningarna i en månad. Säg till personalen i lånedisken så hämtar vi fram dem åt dig.

Inne på biblioteket kan du dessutom provlyssna på Falu-Kuriren som taltidning i vår Sound-Dome eller via en surfplatta. Välkommen in och prova så berättar vi mer.

I vårt tidningsrum hittar du, förutom dagstidningar och tidskrifter, också information från statliga, regionala och kommunala myndigheter samt turismbroschyrer. Tidningsrummet är en del av Medborgarhusets foajé och är öppet när huset är öppet.

På Vansbro bibliotek finns det flera datorer med internet som du kan låna. Du bokar enkelt en dator i lånedisken. Man behöver vara tolv år för att få boka dator, annars måste en vuxen person vara med. Du behöver lånekortsnummer och pinkod. Om du saknar pinkod så hjälper vi dig att lägga in en. Att låna dator kostar inget.

Du kan skriva dokument och skriva ut mot en avgift. Svartvita utskrifter kostar en krona per sida och färgutskrifter två kronor.

Via biblioteket kan alla som har ett lånekort låna e-böckerlänk till annan webbplats. Du når utbudet genom att gå in på e-libs portalsida för biblioteken i Dalarna. länk till annan webbplats

Det enda du behöver är siffrorna på ditt lånekort och en fyrsiffig pinkod. Pinkoden får du av oss på biblioteket.

Beroende på vilken dator/telefon/platta du har är det olika program som behöver installeras. Du kan läsa steg för steg-instruktioner om hur du gör för just din enhet på Eliblänk till annan webbplats, där du också lånar dina e-böcker.

Behöver du hjälp, saknar pinkod eller har frågor? Kontakta gärna oss på biblioteket så hjälper vi dig. Hur du gör för att skaffa ett lånekort kan du läsa om under Läsa och låna.

Om vi inte har den bok du söker kan vi hjälpa dig med ett fjärrlån. Ett fjärrlån innebär att vi lånar in boken från ett annat bibliotek.

Gör en sökning i vår bibliotekskataloglänk till annan webbplats. Hittar du inte boken du söker kan Du kontakt oss för att be om ett fjärrlån:

  • Fyll i en lapp på biblioteket, som du får av personalen i lånedisken.
  • Skicka e-post till bibliotek@vansbro.se Uppge personnummer eller lånekortsnummer och vilken bok du önskar. Ange om du söker en särskild upplaga.

För fjärrlån tar vi en avgift på fem kronor per bok. Det gäller även om du inte hämtar ut ditt fjärrlån.

På biblioteket arrangerar vi ibland också tematräffar och författarbesök. I april firar vi Världsbokdagen och i november arrangerar vi Kura skymning.

Håll koll på vad som händer hos oss i evenemangskalendern eller på sociala medier. På Facebook heter vi förstås Vansbro bibliotek.länk till annan webbplats

På Vansbro bibliotek finns kopiator, skrivare och scanner. Fråga oss om du behöver hjälp.

För kopior och utskrifter tar vi ut en avgift.

  • Svartvitt: En krona per sida
  • Färg: Två kronor per sida

Att scanna till sin e-post kostar inget. Att skicka fax kostar fem kronor.

Förstoringsglas och läsglasögon finns att låna hos oss. Vi har också läslinjaler och förstoringsplattor. I tidningsrummet finns också lampa med förstoringsglas.

Pressreader ger tillgång till cirka 7 000 dagstidningar och tidskrifter runt om i världen på 60 olika språk. Man kan leta fram en tidning genom att välja land eller språk och bläddra/läsa i den.

Pressreader finns även som app. Du använder appen i biblioteket, uppkopplad på bibliotekets trådlösa nätverk. Med appen har du tillgång till Pressreader i din mobiltelefon eller surfplatta och kan läsa och ladda ner tidningar när du är på biblioteket. Du kan fortsätta att läsa tidningar hemifrån i 72 timmar efter att du besökt biblioteket. I appen kan du också ladda ner tidningar för att läsa offline, senare.

Ladda ned appen Pressreader gratis

På biblioteket i Vansbro har vi en egen släktforskningsdator. Här kan du i lugn och ro sitta ner och släktforska i upp till tre timmar om dagen. I datorn finns förinstallerade databaser som hjälper dig i din släktforskning.

Du bokar tid i vår bokningsdator. Du kan be personalen om hjälp. Vi hjälper dig också att komma igång med din släktforskning.

På Vansbro bibliotek finns två studieplatser med dator. Utöver det är du välkommen att sitta var du vill, eller i vår foajé, för att studera. Du kan fritt använda vårt trådlösa nätverk. Vi har platser runt om i hela biblioteket.

En talbok skiljer sig från en ljudbok. En ljudbok är kommersiellt utgiven och kan köpas i handeln. En talbok är en inläst bok för dig som har en läsnedsättning. Det finns talböcker med bara ljud, eller med ljud och text.

Det finns flera sätt att läsa en talbok.

  • I en Daisyspelare
  • Med ett läsprogram i en dator
  • Med en app i mobiltelefon eller läsplatta

Vill du låna talböcker? Kontakta oss på biblioteket. Vi ber aldrig om intyg!

Mer om talböcker och vem som har rätt att låna talböcker kan du läsa om
Legimus webbsidalänk till annan webbplats.

På våra bibliotek finns det trådlöst internet som du kan använda gratis. Koppla upp dig mot nätverket som heter Vansbro-Guest.

Behöver du hjälp med att koppla upp dig kan du alltid fråga oss i lånedisken. Vi hjälper gärna till.

På Äppelhyllan i biblioteket finns medier anpassade speciellt för barn och unga med funktionsvariation. Från vår äppelhylla kan du låna:

  • Utvalda bilderböcker för barn med språksvårigheter
  • Böcker på teckenspråk och med tecken som stöd
  • Taktila böcker och böcker med punktskrift
Senast uppdaterad: 4 januari 2021