Mat i förskola och skola

Salladsbuffé i Smedbergsskolans kök.

Vårt mål är att erbjuda ditt barn goda, näringsriktiga och lustfyllda måltider. Skollunchen ska ge barnen 25-35 procent av dagsbehovet av det dagliga energiintaget. Våra måltider följer Livsmedelsverkets riktlinjer Bra måltider i skolan.länk till annan webbplats

Du kan alltid hitta vår skolmatsmeny snabbt och smidigt i webbappen Mashie. I webbappen kan du enkelt bläddra mellan veckor och dagar genom att dra eller klicka med fingret på skärmen.

Webbappen Mashie som Vansbro kommun använder går dessvärre inte att ladda ner i Appstore eller Google Play, utan nås så här:

1. Öppna webbläsaren på din mobil
  2. Klicka här för att komma till Mashielänk till annan webbplats
  3. Spara som Bokmärke eller Genväg på hemskärmen

För att få specialkost så måste du lämna in en ansökan vid varje läsårsstart, samt vid förändringar, så att intyget alltid är aktuellt. Fyll i specialkostansökan noga- det är viktigt för att du eller ditt barn ska få rätt mat. Ansökan lämnas till köksansvarig på respektive skola.

Det är viktigt att veta att det bara är på grund av medicinska (allergi/överkänslighet), religiösa eller etiska skäl som någon kan få specialkost. Man får inte särskild mat för att man till exempel inte tycker om maten som serveras. Olika sallader samt bröd och smör finns alltid som alternativ.

Specialkost av medicinska skäl

Du som behöver specialkost på grund av medicinska skäl måste ha ett intyg från en läkare eller en dietist där det står att du har en allergi eller intolerans. Dessutom ska blanketten "Ansökan om specialkost" fyllas i och lämnas in.

Specialkost av religiösa eller etiska skäl

Du som behöver specialkost på grund av religiösa eller etiska skäl erbjuds vegetarisk kost. Däremot har vi inte möjlighet att erbjuda kost enligt halal eller koscher. Blanketten ”Ansökan om specialkost” ska skrivas under.

Anmälan

Det är vårdnadshavarens ansvar att kontakta köket om en elev med specialkost inte ska äta, exempelvis vid sjukdom eller ledighet, samt meddela när hen är tillbaka igen.

Även personal som har specialkost ska kontakta köket om den inte ska äta.

Ansökan om specialkost

Hur stor andel av mjölken och köttet är svenskt?

80 procent av alla kötträtter som serveras i förskolan och skolan har svenskt ursprung. För äldreomsorgen är motsvarande andel cirka 60 procent. Det är framför allt de färdiga produkterna i äldreomsorgen som har annat ursprung än svenskt. I skolan är det den färdiga pyttipannan som kan innehålla utländskt kött. All kyckling som serveras är alltid 100 procent svensk.

De mjölk-, fil- och gräddprodukter vi köper är svenska. Laktosfria produkter och andra mejeriprodukter har däremot varierande ursprung.

Varför är det viktigt och bra att servera vegetarisk kost?

• Det är bra för miljön! Kött är det livsmedel som påverkar miljön mest. Av miljöskäl är det därför bra att minska på mängden kött genom att äta vegetariskt ibland.
  • Man lär sig nya smaker! I skolan lär man sig en massa saker. Att prova nya smaker och maträtter är bara en av många!
  • Det ligger i tiden att äta mer vegetariskt; så väl miljö- som av etiska skäl. Våga vego.

Hur mycket av skolmaten lagas här?

Vi lagar en del mat från grunden. Grytor, potatismos, såser och soppor lagar vi alltid själva. Till soppa serverar vi hembakt bröd.

Hur mycket är ekologiskt?

Kaffe, vetemjöl, färdiga pannkakor, rapsolja, grötris, mjölk, bananer och ägg är alltid ekologiskt. Vi serverar också endast MSC-certifierad fisk, vilket betyder att fisken fångas där beståndet är tillräckligt och att bifångsten begränsas så att andra fiskarter och djur inte fångas av misstag.

Hur mycket är närproducerat?

Tre av fem leverantörer i gällande livsmedelsavtal har lokal förankring, vilket betyder att en del av råvarorna som levereras kommer från närområdet. De fem leverantörer som förser oss med livsmedel är:

• Karelius i Lima: Färskt kött och charkprodukter
  • Järna Skalat: Potatis
  • Grönsakshallen Mora: Färsk frukt och grönsaker, ägg samt tvättad, ekologisk potatis
  • Menigo: Kolonialvaror, djupfryst, övriga färskvaror
  • Arla: Mejeriprodukter

Varför serveras Bregott mellan och mellanmjölk i skolan?

Bregott mellan och mellanmjölk är en jättebra källor till D-vitamin! Nio av tio barn äter för mycket av mättat fett och för lite av fleromättat fett. Barn över två år behöver inte mer fett än vuxna. Fleromättat fett innehåller fettsyror som kroppen inte själv producerar och därför är de livsviktiga. De här fetterna behövs för hjärnans utveckling och för synens skull. Vissa vegetabiliska oljor, fet fisk och lättare mjölk- och filprodukter är de bästa källorna till fleromättat fett.

På grund av att nötallergiker snabbt kan få en livshotande allergisk reaktion bara av att det finns nötter i rummet så är alla våra skolor helt nötfria.

Nötter, mandel, jordnötter och sesamfrön används inte vid matlagning, men det kan förekomma spår av dessa råvaror i produkter. Det är därför mycket viktigt att du som förälder alltid lämnar in "Ansökan om specialkost" för ditt barn så att vi inom kostverksamheten har möjlighet att servera rätt kost till barn och elever med en känd allergi.

Ansökan om specialkost

Senast uppdaterad: 23 september 2019