Mat i förskola och skola

Vårt mål är att erbjuda ditt barn goda, näringsriktiga och lustfyllda måltider. Skollunchen ska ge barnen 25-35 procent av dagsbehovet av det dagliga energiintaget. Våra måltider följer Livsmedelsverkets riktlinjer Bra måltider i skolan. Länk till annan webbplats.

Salladsbuffé i Smedbergsskolans kök.

Du kan alltid hitta vår skolmatsmeny snabbt och smidigt i webbappen Mashie.
I webbappen kan du enkelt bläddra mellan veckor och dagar genom att dra eller klicka med fingret på skärmen.

Webbappen Mashie som Vansbro kommun använder går dessvärre inte att ladda ner i Appstore eller Google Play, utan nås så här:

  1. Öppna webbläsaren på din mobil
  2. Klicka här för att komma till Mashie Länk till annan webbplats.
  3. Spara som Bokmärke eller Genväg på hemskärmen

Om du av hälsomässiga, etiska eller religiösa skäl behöver specialkost ska du få det. Du som behöver specialkost ska vid varje läsårsstart lämna in en ansökan och, om det behövs, ett läkarintyg för att få en säker hantering av kommunens specialkost. Ansökan lämnas till köksansvarig på er skola. Vid förändringar eller frånvaro är det viktigt att du informerar köket och personalen på din skola.

Olika typer av specialkost

Specialkost vid allergi eller andra matrelaterade symtom

Om ditt barn inte kan äta gluten, laktos, fisk eller andra livsmedel använder du blanketten nedanför för att ansöka om specialkost. Tillsammans med ansökan ska du även lämna ett intyg från en läkare eller dietist.

Ansökan om specialkost vid allergi eller andra matrelaterade symtom , 176 kB.

Specialkost av religösa eller etiska skäl

Om ditt barn behöver fläskfri, blodfri, inälvsfri eller vegetarisk kost av religiösa eller etiska skäl använder du blanketten nedanför för att ansöka om specialkost.

Ansökan om specialkost vid religiösa eller etiska skäl , 175.7 kB.

Behovsanpassad kost

Om ditt barn behöver behovsanpassad kost på grund av selektivt ätande eller liknande använder du blanketten nedanför för att ansöka om specialkost. Ansökan ska intygas av skolans elevhälsogrupp, behandlande läkare eller dietist.

Ansökan om behovsanpassade måltider , 182.9 kB.

Hur stor andel av mjölken och köttet är svenskt?

80 procent av alla kötträtter som serveras i förskolan och skolan har svenskt ursprung. För äldreomsorgen är motsvarande andel cirka 60 procent. Det är framför allt de färdiga produkterna i äldreomsorgen som har annat ursprung än svenskt. I skolan är det den färdiga pyttipannan som kan innehålla utländskt kött. All kyckling som serveras är alltid 100 procent svensk.

De mjölk-, fil- och gräddprodukter vi köper är svenska. Laktosfria produkter och andra mejeriprodukter har däremot varierande ursprung.

Varför är det viktigt och bra att servera vegetarisk kost?

  • Det är bra för miljön! Kött är det livsmedel som påverkar miljön mest. Av miljöskäl är det därför bra att minska på mängden kött genom att äta vegetariskt ibland.
  • Man lär sig nya smaker! I skolan lär man sig en massa saker. Att prova nya smaker och maträtter är bara en av många!
  • Det ligger i tiden att äta mer vegetariskt; så väl miljö- som av etiska skäl. Våga vego.

Hur mycket av skolmaten lagas här?

Vi lagar en del mat från grunden. Grytor, potatismos, såser och soppor lagar vi alltid själva. Till soppa serverar vi hembakt bröd.

Hur mycket är ekologiskt?

Kaffe, vetemjöl, färdiga pannkakor, rapsolja, grötris, mjölk, bananer och ägg är alltid ekologiskt. Vi serverar också endast MSC-certifierad fisk, vilket betyder att fisken fångas där beståndet är tillräckligt och att bifångsten begränsas så att andra fiskarter och djur inte fångas av misstag.

Hur mycket är närproducerat?

Tre av fem leverantörer i gällande livsmedelsavtal har lokal förankring, vilket betyder att en del av råvarorna som levereras kommer från närområdet. De fem leverantörer som förser oss med livsmedel är:

  • Karelius i Lima: Färskt kött och charkprodukter
  • Järna Skalat: Potatis
  • Menigo: Kolonialvaror, djupfryst, övriga färskvaror
  • Arla: Mejeriprodukter

Varför serveras mellanmjölk i skolan?

Mellanmjölk är en jättebra källor till D-vitamin!
Nio av tio barn äter för mycket av mättat fett och för lite av fleromättat fett. Barn över två år behöver inte mer fett än vuxna. Fleromättat fett innehåller fettsyror som kroppen inte själv producerar och därför är de livsviktiga. De här fetterna behövs för hjärnans utveckling och för synens skull. Vissa vegetabiliska oljor, fet fisk och lättare mjölk- och filprodukter är de bästa källorna till fleromättat fett.

Ta inte med nötter till skolan

Det kan finnas elever på din skola som har allergier så du får inte ha med dig något som innehåller nötter till skolan.

Senast uppdaterad: 22 september 2021